Finnkamp och meny

2012-12-11 av Satellittelefonen i Kanarieöarna - Karibien 4 kommentarer

Hej hopp!
Här kommer en liten update från båtens senaste gast Amanda.
Nu har vi varit ute på havet i lite mer än två dygn. I Las Palmas har vi legat bredvid en finsk båt vid namn Ultima Thule, en Ansö 42a. De la ut från hamnen dagen innan vi lämnade och fick ett handikapp på 80 distans. Igår hade det minskat till 42 och idag 32 så vi har nu kontaktat dem via vår satellittelefon och bett dem lägga ölen på kylning. Fortsättning följer hur denna kappsegling slutar…
Jag har knåpat ihop en liten 4 veckorsmeny tillsammanns med Gulan som jag tänkte kunde vara lite rolig att publicera här.
Eftersom vi är 7 personer ombord har alla fått en egen matdag. Dagen då man är kock har man inga seglingsvakter och är avsvarig för att ingen går hungrig. Man väljer menyn själv i början på dagen ihop med mig. Färska varor som håller på att bli dåliga måste prioriteras och mer komplicerade rätter lagas under lugnare sjö.
Så här ser schemat ut och har fungerat riktigt bra hittills:
Frukost serveras kl 08.
Den betsår utav gröt(vi hittade inte havregryn så det fick bli musli som vi kokar på samma sätt), te/kaffe, nybakat bröd/knäckebröd, ost, salami och marmelad.
Lunch serveras runt 12.30.
Det här är det största målet mat under dagen.
Menyn är indelad i måltider vecka 1 – 4. Vecka 1´s rätter innehåller betydligt mer färska ingredienser än vecka 4 som nästan enbart består av konserver eller torrvaror.
Vecka 1
Hamburgare
Tacos
Kött, pottatismos och vitlökssmör
Spagetti Carbonara
Couscoussallad med tonfisk, grönsaker, ägg och dillmajonäs
Biffstroganoff
Fiskgryta med aioli och nybakat bröd (förhoppningsvis egenfiskad)
Thaigryta med biff och nudlar
Vecka 2
Linssoppa med riven ost och knäckebröd
Tonfisksallad med vitkål och ägg
Kött, potatis, sås
Linsgryta – Gulans special
Couscoussallad med tonfisk igen
Grillad kyckling med potatissallad med kapris och dijon/honungsdressing
Jakobs höstgryta
Vecka 3
Tonfisksallad igen
Spagetti Carbonara igen
Köttbullar med mos och gräddsås
Chili con carne med ris
Korvstroganoff med potatis/ris
Thaigryta med strimlat fläsk, nudlar
Köttbullar med mos
Vecka 4
Gulans anka med nybakat bröd rödvin/Champagne (Nyårsrätten)
Chili con carne med ris
Kycklingköttbullar med mos
Ravioli med ketchup
Förhoppningsvis är vi framme här men vi har ett lager med konserver som vi kan röra ihop i diverse grytor om seglatsen skulle dra ut på tiden.
Fika serveras runt 16.30.
Nästan varje dag bakas det ombord. Mjukpepperkaka, citronkaka, chokladkaka har vi i färdiga mixar som man endast tillsätter vatten men vill man lyxa till det(och det vill vi) kan man slänga i en klick smör och ett ägg så blir de extra saftiga.
Kladdkakemuffins kommer dagens fika bestå av som Gulan rör ihop.
Vi har även fått en stor leverans av Ballerina och pepparkakshus som säkerligen kommer att vara både uppbyggda och uppätna innan vi kommer i hamn.
På julafton blir det självklart lussebullsbak ombord!
Middag serveras runt 20.00
Middagen består mest av soppor, pasta, wraps och torellini eftersom lunchen är rätt mastig.
Även middagsmenyn är uppdelad i Vecka 1 – 4. Färskt vecka 1 och mer konserver vecka 4.
Eftersom det är helt kolsvart runt 19 så är alla middagar mycket lättlagade.
Tortilliabröden har lång hållbarhet och behöver inte ligga kylt och är därför en enkel ingrediens i middagarna. De kan fyllas med tonfiskröror, korv med pulvermos, strimlat kött med stekt lök och HP-sås.
Sopprona kommer på tetrapack eller i pulverform och görs matigare med hjälp av minimakaroner som man slänger i några minuter när soppan börjat koka.
Torterllinin blanda med ketchup, färska grönsaker eller på konserv.
Pastan blandas med tomatsås, färdig bolongese eller pesto.
Jag har räknat på 8 soppmiddagar, 8 wrapsmiddagar, 4 tortellinimiddagar och 4 pastamiddagar. Vad som väljs anpassas efter vilken lunch som har valts.
Förutom dessa 4 mål per dag har man 1 valfri frukt(övermogen skall ätas först). Vi har med oss äpplen, apelsiner och bananer som hänger i nät både på och under däck.
Blir man hungrig på sitt nattpass finns ett snacksskåp med knäckebröd, nötter och olika energybars.
Givetvis har vi en specialmeny till julafton med riskgrynsgröt(vem får mandeln?), sill, lax, potatis, nubbe och iskall öl.
Vi har även införskaffat ett sushikit om vi får färsk fisk och mynta, råsocker, lime och rom har inhandlats till mojitos.
Sista inköpet var läsk. Vi har köpt så pass mycket att man får 2 burkar läsk per dag!
Det var allt. Nej just det, vi har ju en resväska också med svenska godis så som Polly och Gott och Blandat.

Idag kör vi plattlens i 5-6 knop och det är strålande sol. Vi har precis ätit grymma tacos och nu ligger de flesta på däck, solar och läser.
Helt fantastikt!
Skepp och hoj från Amanda!

 

4 kommentarer på blogginlägget

  1. Anna skriver:

    Fantastiskt kul att följa er. Här hemma snöar det för fullt, några minusgrader, mörkt vid 15-tiden…..ska hoppa av tåget nu. Kram

  2. Linnéa skriver:

    Grattis på namnsdagen alla Daniel ombord 🙂
    Kramar från ett vintrigt Kungsbacka!

  3. Lokföraren skriver:

    Auroras alla seglare. Det vattnas i munnen. Ingen mat smakar bättre än till havs. Snart dags att lägga om till västlig kurs. Spännande att följa er. A.

  4. Gumpert skriver:

    Fantastiskt! Gillar att du håller stilen när det gäller matlagandet Amanda! Saknar dig och kan inte vänta till att höra mer om era äventyr.
    Puss
    AG

Kommentera