Välkommen till vår blogg! I detta inlägg kommer vi att ta dig med på en spännande resa in i världen av segling. Har du alltid drömt om att behärska konsten att segla? Då har du kommit till rätt ställe. I denna steg-för-steg guide kommer vi att ge dig allt du behöver veta för att komma igång med segling. Oavsett om du är en nybörjare eller bara vill fräscha upp dina kunskaper.
Först och främst. Lära sig segla är något du gör praktiskt. Visst kan du läsa i en bok eller på Internet hur du ska göra. Men det går inte att jämföra med att själv dra i skoten och hålla i rodret. Här kommer därför ett par tips.
Hitta en kompis som har en segelbåt
De flesta med segelbåtar är ständigt på jakt efter sällskap och hjälp. Fråga runt i bekantskapskretsen. Det behöver inte vara någon nära vän, men det får gärna finnas potential till att bli det. Om du inte kommer på någon så finns det Facebook-grupper för ”besättning sökes”. Men kom ihåg, får du följa med och segla gratis en vecka eller en helg. Ta med dig en flaska vin eller bjud på restaurang någon kväll. Att ha en egen båt är inget billigt nöje. Om du dessutom hjälper till vid bottenmålning eller påmastning så får du garanterat följa med igen (du behöver inte kunna något om detta tidigare, men du kommer definitivt att lära dig mycket).
Gå en utbildning
Det finns flera utbildningar för att lära sig segla. De bästa är de där du bord ombord under gärna en vecka. Då får du lära dig så mycket mer än att bara hantera seglen. Det finns många andra praktiska moment kring att ha båt som är viktigt att kunna. Allt från matlagning till sjöss till hur du ankrar. Seglarskolorna finns både i Sverige och utomlands. Många passar på att gå dem under sin semester.
Teoretiska utbildningar
De teoretiska utbildningar som faktiskt är värda att ta är förarintyg och kustskeppare. Förarintyget är grundkursen i navigation (och lite annan sjömanskap) som ska göra dig trygg att färdas med en båt inomskärs i dagsljus. Kustskepparkursen ska ge dig tryggheten att navigera i mörker och längs våra svenska kuster eller kanske till Gotland. Det finns många olika kurshållare till dessa två utbildningar, Svensk Båtutbildning är ett exempel. Efter dessa kurser har du möjlighet att skriva ett prov och få ett intyg på dem. Ofta är förarintyget numera krav för att få plats i en båtklubb. Kom dock ihåg att åka ut och öva. Helst inom ett år, annars kommer du att känna dig ringrostig i dina sjökunskaper. Flera av de seriösa kurshållarna erbjuder båtpraktik som en del i kursen. Kom dock ihåg att detta inte är något du lär dig segla på utan bör mer ses som ett sätt att se det du teoretiskt gått igenom.