Besättning

Vi som äger Aurora och också är den fasta besättningen på våra resor är Sofie Naredi (fd Ungestål), Jakob Naredi, Daniel Ljunggren, Daniel Johansson och Martin Johansson. Vi är mellan 28 och 31 år gamla och har gemensamt att vi tycker att livet är för kort för att göra det alla andra gör.

Här nedan presenterar vi oss lite närmre.

Jakob Naredi
Född 1985, från Stockholm
Har en magisterexamen i företagsekonomi. Jobbar med egna företaget Dream Builders AB som kollegorna får ta hand om medan jag är borta. Har fartygsbefäl klass VIII och har seglat massa somrar på Skeppsholmsgårdens skolfartyg Elmy och Lova.

Varför vill jag segla?
Att segla har alltid varit en hobby. Egentligen har jag aldrig drömt om att segla jorden runt och när möjligheten/frågan dök upp var jag först skeptisk. Men ju mer man tänkte på det desto häftigare blev det. Jag drömmer om vita sandstränder med blått vatten, häftig segling där man känner hur vinden pressar båten framåt, grillfester under palmer och att känna frihet. Jag tror att en långsegling är något man gör antingen gör när man är relativt ung, eller när man är pensionär, och jag vill göra den nu och inte sen.

Min viktigaste ägodel på resan?
Min underbara Sofie – men hon kanske inte räknas som ägodel? 😉 Annars vet jag inte. Badbrallorna eller en hängmatta kanske? Har nog inget materiellt som ej är knutet till själva seglingen (ex. seglarställ, underställ, kameran, flytvästen) som jag känner att jag måste ha med, låter kanske lite klyschigt, men kan inte komma på nåt annat…

Mina tre bästa egenskaper?
Bra på att planera/organisera/tänka ett steg före. Gillar att utvecklas och lära mig nya saker. Lagom ödmjuk.

Favoritplats så långt?
Barbudas stränder och Dominicas vattenfall.

Martin Johansson
Född 1983, uppvuxen utanför Höganäs (Strandbaden) men bor nu i Helsingborg/Malmö.
Är civilingenjör i maskinteknik och driver för tillfället eget (MaJooN Engineering AB) där jag för tillfället arbetar som beräkningsingenjör mot Sandvik i Svedala. Behöver man tillägga att man är brorsa med killen sist i listan?

Varför vill jag segla?
För att bevisa omvärlden att jorden inte är platt! Har alltid gillat allt som innefattar sol, värme och vatten så vad vore sämre än att segla runt bland öar, sola bada o bara ligga i en hängmatta med en rom&cola i handen o ha det allmänt gött!

Min viktigaste ägodel på resan?
Utan tvekan kitesurfingprytlarna!

Mina tre bästa egenskaper?
Kan sova i alla situationer, tar lätt på det mesta samt gillar utmaningar! Skall tilläggas att jag innan jag ingick i projektet aldrig suttit på en segelbåt tidigare, men med den långa tid vi har framför oss samt med den i övrigt goa och kompetenta besättningen så ska detta inte bli något problem!

En plats jag inte vill missa?
Teahupo’o i Tahiti! Ett av världens mest kända surfspot som tidsvis levererar sjuka vågor …hade varit riktigt kul att kolla in platsen och om vågorna är lite mindre kanske man rentav vågar sig in i några av dem!

Daniel Ljunggren
Född 1983, från Göteborg
Är utbildad sjöingenjör. Jobbar som 2:e maskinist.

Varför vill jag segla?
För att slippa den dagliga stressen med alla måsten. När folk går hemma i snöglopp och regn så känns det rätt schysst att kryssa runt bland några söderhavsöar.

Min viktigaste ägodel på resan?
En låda Postafen och hängmattan.

Mina tre bästa egenskaper?
Lat. Spontan. Duktig på att plocka sönder fungerande saker, lyckas även få ihop icke fungerande.

En plats jag inte vill missa?
Svårt att säga… Så många platser och så lite tid. Men påskön vore ju schysst att ha besökt.

Sofie Naredi (fd Ungestål)
Född 1986, från Stockholm
Sjuksköterska sedan 2009. Har jobbat inom de flesta specialiteter. Senast var jag ett halvår i Norge på akutmottagning, vilket nog kommer väl till pass under seglingen.

Varför vill jag segla?
Många flyr TILL någonting, men jag tror nog att jag flyr FRÅN. Det är inte med stolthet jag skriver det, eftersom det skulle vara trevligt att fokusera på allt härligt man kommer att få uppleva under en långsegling. Och visst ser jag fram emot värmen och havet och friheten, men mest av allt vill jag nog slippa det som är ekorrhjulet; dvs att vakna, gå till jobbet, äta och sova. Och så börjar det hela om igen dagen därpå. Min flykt kanske blir ännu mer förståerlig om man tänker på en grå slaskdag i november. Livet är för kort för slaskdagar i november.

Min viktigaste ägodel på resan?
Wilderness medicine av Paul S. Auerbach. En tegelsten. Varje gång jag lyfter den förvånas jag över att en bok kan väga så mycket. Jag må vara dålig på motorer, men det ska mycket till innan det dyker upp ett medicinskt problem jag inte har lösningen på!

Mina tre bästa egenskaper?
Stresstålig och fokuserad under akuta sjukvårdsrelaterade händelser (och förhoppningsvis under alla typer av stressiga förhållanden…)
Jag har en bestämd uppfattning om att jag är en rolig typ!
Ser mig själv som ganska organiserad: gillar att göra listor, bocka av och skåda resultatet.

En plats jag inte vill missa?
Tristan da Cunha i den brittiska ö-gruppen Sankta Helena. Världens mest isolerade ögrupp som ligger i södra Atlanten mellan Afrika och Sydamerika. Runt 200 personer bor på ön som varken har flygplats eller passagerarbåtstrafik.

Daniel Johansson
Född 1983, från Malmö
Är civilingenjör i maskinteknik. Konstruktör.

Varför vill jag segla?
Lider av arbetsallergi. Efter två timmars katamaranseglingserfarenhet med en mast som rasat, halvt vattenfyllda pontoner varav en även var på väg att lossna så kände jag att: segling, det är min grej!

Min viktigaste ägodel på resan?
Strykjärnet!

Mina tre bästa egenskaper?
Kan sova var som helst, orädd, optimist.

En plats jag inte vill missa?
Himalaya.