Ankarkätting- och propellertrubbel

2014-02-16 av Sofie i Övrigt 5 kommentarer

Jag glömde att berätta den spännande historien om när vi skulle ta upp ankaret på Union…
Rickard och Fredrik var framme vid ankarspelet och Jakob styrde båten. Det blåste ganska mycket. Och när vi höll på att ta upp ankaret så kinkade sig kättingen och säkringen gick. Vi började driva och samtidigt som Jakob, Fredrik och Rickard skulle försöka få upp ankaret för hand så behövde jag stötta upp båten lite så att vi inte skulle driva in i nån båt. Cissi ska knyta fast dingen vid sidan så att vi inte kör in i förtöjningstampen, och jag glömmer bort att hon håller på med det och tror att hon är klar, och lyckas såklart köra in i tampen och propellern stannar. Så nu har vi ett ankarspel som inte fungerar och en motor som inte fungerar.
Fredrik, Jakob och Cissi kastar snabbt ut ankaret igen men vi driver med en läskig fart mot land och andra båtar. Vi har några lättare reservankare som också kastas i. Jag och Rickard gör vårt snabbaste badklädes-ombyte någonsin och hoppar i för att skära loss tampen från propellern. Då har vi slutat driva och tampen kunde lirkas loss istället för att skäras, vilket var skönt.
Efter 5 minuter är vi färdiga. Motorn startar igen och efter att ha tagit upp ankaret för hand kan vi segla iväg mot Bequia.
Lärdom: Knyt ALLTID dingen kort bakom eller vid sidan av båten innan ankarmanövern…

Efter ett par dagar i Bequia ska vi strax sätta kurs vidare mot St Lucia. Vi tog några fixartimmar idag innan det var fri lek för besättningen. Bl.a. byttes ankarsäkringen ut mot en dyrare magnetsäkring. Säkert en god investering!

20140216-143841.jpg

20140216-143858.jpg

5 kommentarer på blogginlägget

  1. Jörgen skriver:

    Varför inte använda flytlina till jollen så slipper ni hålla koll på den

  2. Spena skriver:

    Spännande! Fattade bara hälften av texten, men ändå spännande! 😉

  3. Albert skriver:

    Håller med Spena! Spännande även om jag nog bara fattade det där med badklädesombytet 😉

Kommentera