Aurora på drift!

2014-04-24 av Sofie i Karibien 2013-2014 2 kommentarer

Äntligen framme på Antigua efter en fantastisk åttatimmars-segling från Guadeloupe. Men igår var vi inte lika entusiastiska….
Vi hade hyrt bil på Guadeloupe och körde runt hela dagen, besökte ännu ett romdestilleri, käkade på McDonalds (!), beundrade de fina vägarna, badade och handlade på Carrefour. Så vi var ganska trötta när vi lassade in alla matvaror i dingen för att åka till båten, stuva ner allting och gå och lägga oss. Vi skulle upp kl 06 dagen efter och segla till Antigua. När vi kör ut mot båten i mörkret så kan vi inte hitta den. Viken är ganska full med segelbåtar och under de dagar vi legat här har det hänt att det blivit vindstilla och alla båtar svingat runt sina ankare och ligger på lite olika ställen, men efter att vi kört runt runt och fortfarande inte hittat Aurora så börjar vi bli minst sagt oroliga. Klockan är 20, det är mörkt, vi har frysvaror i dingen och var är vår båt?! Efter en stund ser vi att en båt blinkar mot oss och vi kör dit. De förklarar att vår båt började driva under kvällen och att de har försökt förlänga vårt extraankare för att vi stopp på den men den har bara drivit längre och längre ut. De pekar på en annan båt som också har varit involverade i det hela och vi åker dit. De säger att Aurora ligger ganska långt bort och att det är ”a long drive” för oss ut till den. Vi flyttar över matvarorna och Martin och så åker jag, Jakob och Alex ut i full fart mot ett ljus vi ser långt ute. När vi kommer närmre visar sig ljuset vara en annan dinge som lyser mot Aurora och Aurora ligger ca 200 meter därifrån. Där ute går det ganska höga vågor och det blåser rätt mycket, så bara att ta sig från dingen ombord på båten var ett projekt. Vi provar att starta motorn, ingen respons. Batteriet är urladdat. Då startar Jakob motorn på förbrukningsbatteriet istället. Vi går till fören och ankarkättingen hänger lös, medan extraankarets tamp är väldigt spänd. Vi verkar inte dragga i nuläget, skönt. Vi drar först in ankarkättingen, vilket går bra. Sedan försöker vi få in extraankaret men det sitter otroligt hårt. Jakob och Alex drar och jag tar in slacket med avhåll. Det gungar, blåser och är mörkt och inte någon vidare behaglig situation. Sedan kopplar vi tampen på ankarspelet och då får vi mer kraft. Tillslut ser vi att ankaret är påväg upp. Först tror vi att vi fått med oss en sten på ankaret, sedan en stock, men när det kommer upp så sitter ankaret fast i en 2 x 1 meter stor fiskebur som väger bly. Efter några försök att lirka ur ankaret med hela paketet fortfarande utanför båten så hämtar vi bultsaxen (som 99% av tiden har stått oanvänd i ett skåp och tagit plats) och klipper sönder buren på tre ställen. Det kräver ALL vår styrka och äntligen kan vi ta ombord ankaret. Sedan kör vi mot ankringsviken och ankrar längst in där det finns en ledig plats. Jakob och Alex åker för att hämta Martin och maten och för att tacka de andra båtarna. Sedan sitter vi i sittbrunnen en stund, dricker te och går igenom vad som hänt. Heeelt slut. Det blev ändå fyra timmars sömn innan vi gick upp kl 07 för att ta upp ankaret igen och bege oss till Antigua.
På vägen såg vi sköldpadda och en val, det var fantastiskt väder och fin vind. Igår kväll ville jag aldrig mer äga en båt, idag är det precis tvärtom. Seglingslivet är svart eller vitt många gånger 🙂
Nu ska vi stanna här ett par dagar för att vänta in ny besättning och sedan drar vi till Karibiens vackraste strand på Barbuda!

2 kommentarer på blogginlägget

  1. Folke skriver:

    Ja, vad ska man säga? Underbart skönt iaf att mina två barn snart verkar befinna sig på samma ö och kan ta hand om varandra och deras respektive. Hade nog velat vara med er lite grand, men det räcker gått med att höra era strapatser. Sluta inte skriva!

  2. Albert skriver:

    Det där fattade t.o.m. en båtnovis som jag var allvarligt! Skönt att det löste sig

Kommentera