Dynor, madrasser, fukt…

2012-05-03 av Sofie i Före avresan 4 kommentarer

Om man ska sova i samma koj varje natt i cirka tre år så funkar det inte bara med en vanlig båtdyna. Enligt mig. Så jag har kollat runt på internet efter hur andra har löst madrassfrågan. Det visade sig inte vara helt okomplicerat.

För det första ska man skydda madrassen från fukt. När kylan under kojen möter kroppsvärmen i madrassen uppstår kondens, och att sova i en fuktig och kanske möglig madrass är inget man längtar efter. Det finns en rad olika lösningar på detta hos båtaffärerna och i båtforum. Basen i ”sova-i-båt” består av en kojbotten i trä eller plast med en dyna i kallskum klädd i ett tyg. Sedan börjar tillvalen:

Man kan borra små hål i kojbotten för att få luften att cirkulera bättre. Många har även köpt en luftspaltmatta i polyester (ca 1 cm tjock) som skapar ett luftigt mellanrum mellan kojbotten och madrass. Ett billigare (lika bra?) alternativ är en balkongmatta som har små piggar på undersidan. Ett tredje alternativ är att lägga på träribbor på kojbotten.

Nästa steg är själva madrassen. Som standard oftast en mjukare dyna i kallskuret skum med ett överdrag av marint tyg. I vårt fall känns det frestande att byta, dynan har säkert varit med några år. Men båtdynor är dyrt, så vår preliminära plan är istället denna: Vi köper en luftspaltmatta/balkongmatta ELLER lägger träribbor på kojbotten. Vi behåller dynorna, men har istället köpt en tempurbäddmadrass på 7 cm som vi lägger på dynan. Tempurmadrassen har även den positiva egenskapen att vi ligger lite mer still i kojen när det gungar. Ovanpå kalaset lägger vi ett madrasskydd. Förhoppningsvis bekämpar vi då både fukt och dålig komfort.

Någon som har fler tips?

4 kommentarer på blogginlägget

 1. Monika skriver:

  Bra inlägg! Jag håller själv på & letar efter nya dynor eller vad jag nu ska ha.. Ska ni ha sviktande träribbor eller bara vanliga raka ”plankor”?

 2. Sofie skriver:

  Jag tror att det blir svårt att skära till ribborna om dom är sviktande, eftersom (i alla fall vår) koj inte mäter som en vanlig säng. Det innebär att man måste såga av några cm på vissa ribbor och då blir ju sviktandet i olika höjd på dom ställena om du förstår vad jag menar? 🙂 Så om det blir ribbor vi skaffar så blir det nog vanliga plankor.

 3. Dr skriver:

  vad menar du med balkongmatta? har du nån länk?

 4. Sofie skriver:

  Hej!
  http://www.kilandsmattor.se/balkong-och-altanmatta-bla.html
  En sån tror jag att folket på forumen menar. Dom har såna där plastpiggar under. Men frågan är om de ger tillräcklig luftning, piggarna är ju inte så höga…

Kommentera