Motorproblem

2012-09-04 av Sofie i Bilder, Sverige - Kanarieöarna 3 kommentarer

Jaha, så var det dags igen.
Inatt seglade vi som sagt i rasande fart. Väl säkrade medan den andra sov för att inte trilla i plurret. Vi hade en nästan-fullmåne uppe hela natten så den underlättade i den lilla utsträckning vi var på däck. Annars satt vi mest i sittbrunnen, bevakade autopiloten, kontrollerade kursen, trimmade segel och lyssnade på SR sommarprat. Efter att jag och Jakob fått sova två gånger var (vi körde 3-timmarsvakter) och vi närmade oss mitten av Ölands östkust, så bestämde vi oss för att ta ner seglen och gå för motor in till en gästhamn eftersom vinden vridit så att det blev svårt att komma in bara för segel. Dessutom var vi (iallafall jag) rätt trötta på att kissa i hink. Innan vi tog ner seglen så tänkte vi starta motorn, och då gick den inte igång. Den lät lite kort när vi drog om nyckeln men sen hände inget mer. Inte på tredje försöket heller. Jakob gick ner och försökte felsöka och åtgärda men lyckades inte. Han ringde Danne nere i Göteborg och provade några grejer med hans hjälp men inte heller där fick vi igång motorn. Vi insåg att vi nog måste göra det vi skäms varje gång för att göra (hittills 3 gånger i livet): Att ringa SSRS. Det hade börjat blåsa på rätt ordentligt och eftersom vi inte visste hur gästhamnarna såg ut så var tilläggning för segel inget alternativ. SSRS kom på 20 minuter, bogserade in oss, och verkade ganska glada över att få åka ut, det var deras andra uppdrag hittills i år. Eftersom vi är med i SSRS så kostade det inget, men de fick en låda kexchoklad som tack för hjälpen (förlåt bröderna Johansson!).

Så nu ligger vi förtöjda på Böda gästhamn på Öland. Sommarsäsongen är ju nästan över, så här finns mest fiskebåtar, några små hus med stängda restauranger, men framförallt: dusch, toa, tvättmaskin och en butik som säljer rökt fisk. Det blev lax och makrill med potatissallad och äppelsås till lunch.

Av SSRS fick vi numret till en Tommy som tydligen ska kunna motorer här i trakten. Han är här just nu, vi får se om han hittar nåt fel.
Det kommer att blåsa lite dåligt för oss imorrn så troligen stannar vi kvar även om vi får igång motorn. Återkommer om hur det går!

3 kommentarer på blogginlägget

 1. Folke skriver:

  Orkar inte se att det står ”Inga kommentarer” uppe till höger. Så jag lägger in en kommentar. 😀
  Tror att ni gör helt rätt som testar gränserna lite. Ni kommer att ha en väl beprövad båt innan aktern pekar mot Sverige.

 2. lena s skriver:

  Håller med Folke!! tur att ni fortfarande är på Svenskt vatten..men nu ska det väl bli en positiv vändning..krma på er !!

 3. Pontus skriver:

  Jag blir så avundsjuk då jag läser om er resa. Jag kunde aldrig göra den men i din text Sofie så hänger jag med på ett hörn.

Kommentera