St Barth & British Virgin Islands

2013-03-28 av Sofie i Bilder, Karibien dec 2012-april 2013 2 kommentarer

Det verkar som att mitt inlägg om Barbuda verkar ha försvunnit med bilder och allt. Synd, för det var en väldigt fin standstrand. Det kan ni intyga som såg bilden 🙂

Så nu försöker vi igen. Inte om Barbuda, men om St Barth och British Virgin Islands. Efter Barbuda drog vi till St Barth eller St Bartolomey som är franskt och är som Karibiens St Tropez. Stora lyxbåtar som det inte finns marknad för i Sverige ligger förtöjda här. Vi tillbringade ett par dagar här tillsammans med Conny, en svensk långseglare som vi känt sedan vi åkte från Sverige. St Barth har varit en svenskt under 17- och 1800-talet. Det var Sverige som tog tag i vägsystemet på ön och Frankrike har behållt de svenska gatnamnen (däremot står det ett franskt gatunamn ovanför den svenska skylten, så de svenska namnen används nog inte). Sverige fick St Barth mot hamnsrättigheter i Göteborg, men hundra år senare, efter orkaner och bränder, såldes ön till fransmännen. Ett ganska kasst val kan jag tycka. Det var lite ovant att se butiker som Cartier och Louis Vuitton efter det modeutbud vi sett hittills.

Efter det satte vi kurs mot BVI och lämnade Conny därhän. Dagen efter ankrade vi i Road Town, en halvkul hamnstad med några restauranger och lite affärer, för att klarera in. Dagen efter följde vi Sassy Ladys tips  om att ta färjan till US Virgin Islands och på så sätt få visum till USA inför vår seglats till Puerto Rico. Vi tog färjan, den kostade 50 US dollar t/r och sen stod vi inför tullgubben 45 minuter senare. Vi fick ta bild, fingeravtryck och svara på några frågor och sedan fick vi stämpeln. Yeyy! Sen var det bara att gå ut, och sedan in igen för att ta färjan tillbaka som gick en kvart senare. Om det funkar vet vi inte än, men vi håller tummarna inför immigrations i Puerto Rico.

Efter Road town seglade vi någon timme till Sandy Spit och låg där en dag. Fin strand med rev och en ”bubbelpool” som bildas av att det kommer in stora vågor, men inget upphetsande, och lite för mycket folk. Så idag ankrade vi upp och flyttade oss en halvtimme till Great Harbour här på Jost Van Dyke. En mysig by med en vit sandväg vid vattnet och några restauranger och en dykskola. Nu har Jakob klarerat ut och imorrn tidigt beger vi oss av mot Puerto Rico dit vi beräknar att komma imorrn kväll. I Puerto Rico blir det besättningsbyte, Johannes flyger hem. Daniel L flyger hem, jag och Jakob stannar på båten någon vecka innan vi drar till USA, och Daniel och Martin J hoppar på båten. Dom ska stanna i Karibien ett par månader till.

2 kommentarer på blogginlägget

  1. Lokföraren skriver:

    Hej på er. Ser att ni ska åka hem ett tag. Var ska ni ha båten. Florida?? Jag tar en kryssning igen. Om två veckor är jag i Ft.Lauderdale innan jag åker med Celebrity Eqlips till Southampton. Hälsa twinsen. Sol och kallt i Sthlm. Cyklade runt Skeppsholmen idag. Rekordlågt vattenstånd. Med vänlig hälsning //Arne

  2. Vi. Gun o jag, foljer Er resa med stort intresse. Ha en skön hemresa på ”Lyxbåten”. Ibland, undrar vi om Ni vunnit på Bingolotto?? Men har man kulor, ska dom spenderas. Äntligen våren på väg – idag +14 men en aning blåsigt.
    Hör gärna av Er, när Ni besöker Estockholmo – Sveriges Solsida. 73 Gunsan o Bengan

Kommentera