Bråda dagar

2012-08-01 av Sofie i Bilder, Före avresan 4 kommentarer

Vi kan väl konstatera att såhär i efterhand skulle vi ha börjat jobba med båten för två månader sedan. Nu är det 13 dagar kvar till avfärd och humöret växlar mellan hopp och förtvivlan. Det som sinkat oss är oväntade rostskador som behöver svetsas. Det medför bland annat nedtagning av inredning. Därtill läcker propelleraxeln, så den måste också tas itu med.

All heder åt grabbarna som slitit på båten medan jag har jobbat på sjukhuset. Efter en (!) dag på båten var jag helt slut när jag kom hem igår kl 23. För så ser dagarna ut: upp 06, hem 23.

Mitt arbete hittills med båten har mest bestått i saker som inte riktigt syns, som att se till att vi har en sjukvårdsväska med innehåll som klarar det mesta. Igår lyckades jag iallafall göra något praktiskt och splitsa flätad Dyneema till genua, fock, stor- och mesanseglet. Den första splitsen för någon vecka sedan tog fem timmar. Den sista igår kväll tog en timme. Har man Dyneema till fallen så rekommenderar jag www.poly.se, där har de bra instruktionsvideor. Det har varit lite dåligt med bilder på sistone, och vårt bildgalleri är inte riktigt klart, så här kommer ett urval från igår:

Eftersom rost och propelleraxlar inte riktigt är min grej (ännu), så gör jag pappersarbete istället (+ varit hos tandläkaren, som kanske inte kan räknas som pappersarbete). Idag är EPIRB:en registrerad hos Sjöfartsverket, vindgeneratorn garantiregistrerad, vi har fått matspons från Pulsen i Flemingsberg (Matrebellerna), mina föräldrar har kommit över med chili con carne-konserver, medicinväska, kylväska och godis. Jag har handlat mat eftersom vi från ikväll kommer att vara sex personer här i vår trea. Daniel L kommer tillsammans med en kompis, och Martin och Daniel J är här sedan tidigare. Jag har också uppdaterat Att-göra-listan, som kan ha poster som ”göra en lista för/till….”. Jag har också påbörjat en lista för viktiga nummer samt ett medicinskt dokument med nödinformation.

Så… det är ett steg bak och två steg fram hela tiden. För det känns ändå som att det faktiskt går framåt. Om man ändå hade haft mer pengar… Eller mer tid… Eller mer kunskaper… Ibland tänker jag på mitt jobb och på alla barn som blir föräldralösa ikväll. Eller på de som blir diagnostiserade med cancer. Eller dör av stroke.

Och då har man det ganska bra trots allt.
Jag fick höra av någon att det i redigeringsrummet på TV4 sitter en lapp där det står ”Ta det lugnt, det är bara tv!”.
Jag tror att vi skulle behöva en liknande lapp på båten. Men stress är bra också. Hade vi satt avfärdsdatumet till 14 september istället så hade vi nog haft precis samma tidspress. Och nu jobbar vi mot den tuffaste deadlinen vi någonsin haft. Vi får se hur det blir. 14 augusti kl 16 är det tänkt att vi ska kasta loss från Östra brobänken på Skeppsholmen. Ni är välkomna dit!

4 kommentarer på blogginlägget

 1. Nita skriver:

  Hej!
  Snubblade över er sida när jag sökte info om att segla i Norge…Det ska bli så roligt att följa er blogg. Själva har vi seglat Ansö 31, numera Maxi 95. Vi håller oss till Vänern och våra svenska kuster, men roligt att läsa om andra som försöker komma iväg lite längre. Lycka till med alla förberedelser och er resa. Mvh Nita

  • Sofie skriver:

   Hej! Och tack! Vi är glada för alla som läser, hoppas vi skriver intressant så att du vill läsa vidare 🙂

 2. Lukas skriver:

  Hej hej! Fint att se är kämpa på. När jag läste det första med att: ”-nu kan vi konstatera att vi började jobba med båten för 2 mån sedan”. Då slog det mig direkt att ni skulle skriva 2 månader för sent men ICKE!! vilka kämpar.

  Hör av er när ni kommer hem. Om ni hinner med en hejdå fest här nere vore det kanon, annars får jag komma upp.

  Haaaj och may Poseidon be with ya!

Kommentera