Kalmar

2012-09-07 av Sofie i Bilder, Sverige - Kanarieöarna 1 kommentar

Nästa stopp: Kalmar!
Efter att ha pysslat med ditt och datt med båten i Byxelkrok så drog vi iväg kl 11. Det skulle blåsa på ordentligt under dagen så hade vi varit semesterseglare så hade vi nog stannat. Vi gick ut med två rev i storen och lite utdraget på focken. Men det visade sig vara perfekt seglingsvind, så efter någon halvtimme så slog vi ut reven, rullade ut hela focken plus nästan hela genuan och satte mesanseglet. Fullt ställ alltså. Under några timmar hade vi jättefin segling ner mot Kalmar och vi kom upp i mer än åtta knop. Men sedan blåste det snabbt upp, och vi fick reducera segelytan till storen och halvt inrullad fock.

Flaggan vi fått från Oceanseglingsklubben hissades också upp på styrbords sida. När vi sedan besöker andra länder och hissar deras gästflaggor så får OSK-flaggan sitta på andra sidan. Några bestämmelser har vi vett att följa!
På vägen ner till Kalmar passerade vi Blå Jungfrun (se bild nedan), ön som sjömän i långa tider har undvikit, och den fysiska plats dit häxorna enligt sägnen åkte till på skärtorsdagen; Blåkulla.

Det här med när man ska reva ett segel… Någonstans har jag läst att man ska ställa sig frågan: ”OM jag hade ett rev i storen nu, skulle jag slå ut det?”.
Är svaret Nej på den frågan så ska man reva. Idag hade vi inget rev i storen och skulle egentligen velat ha två rev. Men det vi känner är att det är farligare/läskigare att gå upp på däck och börja reva än vad det är att sitta kvar i sin trygga sittbrunn och stå ut med gunget. Visst har vi säkerhetssele/flytväst och säkerhetslinor, men det känns ändå inte helt okej.

Sista biten in till Kalmar var det mörkt. Vi nattnavigerade oss in under Ölandsbron via fyrar och blinkande prickar och in till gästhamnen där vi nu ligger bredsida sedan kl 22:30. Vi begav oss direkt till ett kvällsöppet matställe (McDonalds!) för att käka middag och strax därefter kom Jakobs pappa Folke med bussen. Han ska segla med oss under helgen.

Första observation av Kalmar: Tjejerna har likadana svarta skinnjackor och alla ungdomar låter lite…. bonniga. Sorry alla från Kalmar! 😉

En kommentar på blogginlägget

  1. Folke skriver:

    Tack för att ni välkomnade mig ombord och gav mig en kall Tuborg. Hvergang!

Kommentera