Masthaveri och roderproblem

2012-12-17 av Satellittelefonen i Kanarieöarna - Karibien Inga kommentarer

Idag ställde vi om klockan ombord. Två timmar bakåt för att bättre matcha dygnets ljusa timmar med vaktschemat och måltidernas tider. Så nu är officiell båttid UCT-2.
Imorse råkade vi också ut för ett mindre masthaveri (för det var faktiskt en del av masten som havererade). Den ögla som vi krokar spirbommen i på masten lossnade från sina popnitar. Istället har vi surrat fast bommen i ett par tampar vilket har fungerat bra.
Seglingsmässigt har det gått bra och vi har under dagen gjort 6-7 knop. Under natten till idag gick det sämre och då gjorde vi mellan 3,5 och 5 knop. Dels blåste det mer under dagen men det är också då som vi kör plattläns med spirade segel. Det är jobbigare att hålla på med spirbommen på natten så därför slörar vi istället vilket inte ger lika bra fart. För er som följer oss på spoten kan kanske detta vara en förklaring till de olika kurser vi håller.
Vi har även fått oroande meddelanden från finnarna. Det började igår med en fråga om vi har en extra fettpump ombord då de ev. fått något problem med rodret. Idag fick vi ett nytt meddelande där de skrev att problemen var större än de först trodde. En svets har tydligen spruckit och de är rädda för att tappa rodret. Vi ligger ett par dygn ifrån dem men har lagt om kursen så att vi går på en nordligare bog för att komma lite närmare. Lägger de en sydligare kurs lär vi hamna inom VHF-avstånd om någon dag.
Gloria: Ja vi tar gärna emot lite tips 🙂 Skicka över din mail på ett meddelande så kontaktar vi dig! Daniel L hälsar!
/Jakob

Kommentera