Mote med annan segelbat

2012-12-18 av Satellittelefonen i Kanarieöarna - Karibien 1 kommentar

Bästa läsare, här kommer dagens uppdatering från Aurora med besättning ute på Atlanten!
Senaste dygnet har vi kör mellan 4-6 knop. Vi börjar bli skeptiska till om vi hinner komma till land innan nyår. Vi behöver snitta på 5-6 knop om vi ska lyckas och prognosen säger fortsatt lätta vindar. Frågan är bara vilket klockslag vi ska fira om vi fortfarande befinner oss till sjöss? Vaktsystemet går (just nu) efter UTC-2 och datorklockan enligt UTC. Samtidigt har vi ju karibisk tid och den svenska tiden. Kanske blir det flera nyårsskålar?
Strax efter åtta i går kväll skymtade vi en röd lanterna som snabbt kom närmare. Gulan, som gick vakt, gjorde en kursändring och efter en liten stund såg vi en vit akterlanterna istället. Jag ropade upp dem på VHF:en och för första gången sen vi lämnade Kanarieöarna fick vi höra en röst från någon utomstående. Det visade sig vara en tysk båt på väg mot Karibien med en besättning av ett par israeler, någon österrikare och en eller ett par australienare. Vi låg på en något nordligare och de på en något sydligare kurs än väst. Helt otroligt att man kan mötas mitt ute på Atlanten med ett par hundra meters avstånd!
Det värsta gungandet har lagt sig och nu är det mer långa dyningar som träffar oss. Det var ungefär såhär vi föreställt oss Atlanten. Det är helt klart lättare att jobba ombord nu än tidigare (och då framförallt laga mat). För er som är vana vid skärgårdssegling så är det dock fortfarande väldigt skvalpigt.
Idag är det Gulan som står för matlagningen och han började dagen med att servera risgrynsgröt (som jag dock tyvärr sov över). Till lunch lagade han en jättegod biff stroganoff och till fika en ännu godare rispudding med saffran som serverades med jordgubbssylt. Den har jag önskat till julbordet så det är väl bara att hålla tummarna. Just nu håller Gulan på att laga ”kylskåpsstäd” till middag. Korvar, potatismos, sista tomaterna, rester från lunchen och ägg ligger framplockat så jag gissar att det är ungefär det vi får.
Idag har vi också tagit en kort paus från seglandet och badat. Jag och Sofie som ”duschade” (hink med sjövatten som man häller över varandra) imorse stog över badet. Istället passade vi på att byta en travare som gått sönder på storen när ändå seglena var bärgade. De andra lekte som barn i vattnet och snorklar, simfötter och cyklop åkte fram.
Ikväll ska vi ha filmkväll ombord. Gulan har lovat att poppa popcorn och cola ligger på kylning 🙂
Vi har också daglig kontakt via satellittelefonen med våra finska vänner på Ultimathule som har problem med rodret. Roderskäddan är ju en klassisk svaghet på Ansöbåtar (vi har förstärkt vår). Vi fick ett sms idag om att de håller tummarna för att det inte faller av innan Barbados :S
Det var allt för nu, ha det toppen därhemma!
Jakob

En kommentar på blogginlägget

  1. Ove skriver:

    Är det inte dags med nån ny liten filmsekvens? Vet inte om ni kan skicka upp sån på samma sätt som ni bloggar med hjälp av satelittelefonen. Jag följer er. Många hälsningar till alla.

Kommentera