Höstväder i Lagos

2012-11-18 av Sofie i Sverige - Kanarieöarna 5 kommentarer

Hösten verkar vara oss hack i häl. För varje plats vi kommer till så får vi en, två bra dagar med sol, blå himmel och ett gradantal över 20. Men så kommer regnet och höstvindarna ikapp. Och shortsen läggs undan igen. Nu har vi varit här i Lagos vid Portugals sydkust några dagar (jag har faktiskt ingen koll på hur länge) och i skrivande stund är det runt 15 grader och regnväder.

Vi har njutit de första två dagarna och uthärdat resten. Brorsorna har kiteat i en inom kitevärlden känd lagun vilket gjorde att de råkade ut för en livs levande tornado (som tydligen var med på nyheterna i Sverige). Turligt nog passerade den inte direkt över dom, men tillräckligt nära för att skapa väldigt starka vindar. Youtube-videor visar omkullkastade bilar och förstörda träd.

Lagos är, förutom tornados och dåligt väder, en turiststad/by med otaliga stängda restauranger. Byborna anser själva att denna månad är en riktig lågsäsongsmånad, och byn kallas ghost town under november och mars. Vissa restauranger och barer håller entränget öppet och insisterar med livemusik varje kväll trots bristande besökarantal. I slutet av november kommer de flesta att ha gett upp och öppnar inte förrän vid jul igen. Apropå jul så känns det overkligt att det snart är första advent. Vi lever fortfarande i hösten eftersom vi följt den ner längs Europa. Däremot går det inte att blunda för alla juldekorationer som börjar dyka upp lite här och var. Igår kom julgranen upp i Lagos marinas huvudbyggnad.

I några dagar har vi fixat med båten och väntat ut de starka vindarna, men idag ska vi segla vidare mot Kanarieöarna. Tyvärr var det att välja på kulingvindar eller nästan stiltje, så det kommer bli en del motorgång. Eventuellt måste vi stanna till i Marocko för att tanka, men annars ska vi försöka ta oss direkt till Kanarieöarna. Marinan i Las Palmas verkar vara fylld av båtar som ska segla ARC, tävlingen över Atlanten till Karibien, men vi hoppas få plats på marinan i Puerto Mogan eller Puerto Rico.

Seglingen beräknas ta ungefär fyra dagar och ni får gärna skicka väderleksrapporter till vår satellittelefon. Gärna med information om vindstyrka och vindriktning (bra väderleksrapport finns på www.passageweather.com). Förhoppningsvis kommer vi synas på AIS:en, annars har ni vår Spot-sida som jag har skrivit om tidigare.

Vi hörs igen i Marocko eller på Kanarieöarna!

5 kommentarer på blogginlägget

 1. Miriam Hagman skriver:

  Hej på er! Kul att höra att ni tar er framåt. Själva har vi fått ta upp båten p g a dieselläckage(upptäcktes när vi tankade full tank). Nu ligger den inne på varvet för insättning av ny, rostfri, tank och vi har möjlighet att få vara där och jobba, i värmen!!

 2. conny dahlin skriver:

  i las palmas ligger ni för ankare väldigt skyddat för ca 3 euro per natt, ni kan gratis åka in i hamnen för att fylla vatten, det är mycke båtar för ankare men inte ”fullt”
  om ni seglar söderut hör av er då ni får telefontäckning för vi tänkte åka en runda runt gran canaria nu oxså och kommer ligga ankrad på syd sidan de kommande dagarna:) ha så kul!!

 3. Torkel skriver:

  Såg på SPOTen att Ni passerat linjen Funchal Agadir!
  Skickade just en väderleksrapport till Er för området och hoppas att den kom till pass!! N-NE 15-20 knop bör ge(tt) Er en hel del fart!!

 4. Erik skriver:

  Tack för fin läsning!

 5. Kenneth skriver:

  Shorts och linne på hela tiden nu förmodar jag. Nu kommer inte hösten ifatt längre det kan jag lova. Blue Christmas i Las Palmas? Flytande julgran och lustiga båten..perfekt. Väntar på att få läsa hur det gick från Lagos?

Kommentera