Lissabon

2012-11-11 av Jakob i Bilder, Sverige - Kanarieöarna 3 kommentarer

Äntligen börjar vi komma ner i tempo. Det känns som en lyx att kunna ligga fyra nätter i rad på ett och samma ställe utan att behöva stressa vidare till nästa hamn. Denna ”slapphet” har också gjort att vi inte orkat blogga (brist på stabilt internet är iofs också en stor orsak). Hur som helst, här kommer en redogörelse för vad som hänt sedan förra blogginlägget.

Vi lämnade Vigo mitt i natten och, efter att ha gått ut en bit från kusten, satte vi kurs söderut. Vinden och vågorna hade vi i aktern och vi varvade olika segelsättningar med motor när vinden dog. Efter att det blivit ljus skymtade vi efter ett par timmar Ilhas Berlengas som är en ögrupp 5-6 distans utanför Portugals kust.

Det är en mäktig syn att se stora klippor sticka rakt upp från havet bara någon halvtimme efter man haft 1-2000 meter djupt. Vi tog oss runt ögruppen och ankrade (för första gången) utanför det gamla munkfortet på ön Berlenga. Därefter sattes dingen i sjön och i två omgångar rodde vi in till stranden. Trots att vi låg på läsidan från vågorna så gick det bra med sjö och stundtals fick den som satt vid årorna ro utav bara den för att inte båten skulle dras in mot klipporna. När alla hade fått gå iland och kommit tillbaka till båten serverades köttgryta och chokladpudding i solnedgången.

Mörkret kommer snabbt här nere och efter mat och disk var det bara att dra upp ankaret och köra vidare. Nu var siktet inställt på Cascais utanför Lissabon och dit kom vi i gryningen. Det är en turiststad men trots lågsässong är de flesta restauranger, caféer och butiker öppna. Vädret här nere pendlar mellan 25 grader när det är sol och 12 grader när det är mulet och regnar. Vi får rapporter om runt nollan i Sverige och då känns det extra skönt de gånger shortsen och t-shirten åker på.

Det har gått ett tag sedan vi kom hit och vi har hittat på massa olika saker. Jag och Sofie tog t.ex. två hotellnätter i Lissabon medan resten av gänget lärde sig vågsurfa och besökte en fin bergsby. I Lissabon åkte vi den klassiska gamla spårvagnen, besökte oceanium (stort akvarium med hajar, rockor, uttrar och andra fiskar) samt gick på bio. Jag hade även fått en middag i födelsedagspresent av Sofies föräldrar och den tog vi på en av Lissabons finare krogar. Tack för presenten! 🙂

Sista dagarna har vi haft sällskap av grabbarna på Lady som vi träffade i La Coruna. Vi har varit ute och ätit några gånger tillsammans och igår var de med och överaskade mig med tårta ombord. Igår lämnade även Martin Lindqvist oss för att mönstra på en finsk båt som ska delta i ARC-rallyt mellan Las Palmas och Karibien. Vi hållar tummarna för att han får det bra och Lucky Lady kniper en bra placering i tävlingen!

Vi hade tänkt ta oss hela vägen härifrån till Kanarieöarna men efter att prognosen ändrat sig fick vi konstatera att det inte skulle gå. Idag blåste det kuling så vi tog en fixardag med båten istället. Solpaneler kopplas i detta nu in och vi har även kollat igenom det trycksatta sjövattensystemet. Senare ikväll ska det mojna något och då kastar vi loss härifrån för att under ca ett dygn ta oss ner till Algarvekusten. Där kommer vi förmodligen få vänta ut ett par dagars stiljte följt av någon dags motvind. Men prognoserna kan ändra sig igen och då måste vi vara beredda att göra detsamma!

3 kommentarer på blogginlägget

 1. Folke skriver:

  Skönt det där med kortbyxor och T-shirt. Nu börjar jag känna att dagen närmar sig då jag ska stå på kajen och möta er när ni lägger till i Las Palmas. Kanske inte blir precis så, men 2 veckor kvar känns spännande och verkligt. Vi ses!

 2. Marta skriver:

  Vill gärna tipsa om den här faktiskt väldigt skyddade viken där vi låg på svaj med Mazarin i en vecka i väntan på lämpligt väder över till Kanarieöarna för två år sedan. http://goo.gl/maps/rc0YF Om man går in till centrala Sagres och till höger ut på stora vägen N268 så kommer en relativt stor mataffär på höger sida av vägen strax innan stan tar slut. Man kan ta buss in till Lagos.

 3. Lokföraren skriver:

  Härligt att se att ni är på gott humör och njuter av äventyret. Jag åkte med M/S Niuwe Amsterdam över till Florida. Hemma igen. Jag var i Lissabon den 5 november men såg inte till er. Liten chans förresten.
  Jag följer er vidare med intresse.

Kommentera