Skåne by night

2012-09-12 av Sofie i Bilder, Sverige - Kanarieöarna 10 kommentarer

Vi beslutade oss för att köra natt igen från Nogersund. Det var rak motvind och vi stampade på i 2-3 knop för motor. Det är fortfarande lite läskigt med ett mörkt hav med vågor som slår över fördäck om natten. Det kanske man aldrig vänjer sig vid? Jag tror det är att man inte riktigt vet vad som finns därute. Allt känns så mycket värre när det är mörkt. Ibland räcker det med att ta av sig solglasögonen på dagarna för att allt ska kännas lite bättre.

Hur som helst så guppade vi på längs Skånes kust. Bröderna kunde inte mönstra på så vi siktade mot Malmö istället. Vi var däremot lite osäkra på om vi hade diesel tillräckligt, så när natt övergick i gryning så ändrades planen till att gå in i Trelleborg. Klockan hade blivit 11 när vi hade ett par distans kvar till hamnen. Då. Dog. Motorn. Igen. Vi satte segel. Jakob gick ner och lyckades få igång motorn i tre minuter innan den dog igen. Danne konsulterades utan framgång. I några timmar kryssade vi runt utanför inloppet till hamnen innan vi trötta, hungriga och helt slutkörda faktiskt ringde SSRS igen som tog oss in till hamnen. Där höll de på med muddring, så sand virvlar upp och gjorde att det tillsammans med det varma vädret såg ut som att vi befann oss på någon söderhavsatoll. Efteråt blev vi bjudna på läsk i sjöräddningsens personalbod och fick skjuts in till stan där vi åt lunch.

Danne och hans pappa Håkan kom på kvällen och Danne kom efter lite undersökning fram till att det satt sig skit i en kulventil mellan dagtanken och första filtret. Vi kommer förmodligen få motorstopp ett par gånger till innan skiten är ute ur systemet, men tydligen blåser man ur det på något sätt enligt Danne så nu vet vi iallafall hur man löser problemet när det uppstår.
Dannes pappa Håkan som ska hjälpa oss med inredningsbyggning försökte klura ut hur toan och skottet med dörr skulle byggas. Det är lite trångt men det ska nog gå.

Nu ska Danne hänga med oss och det behövs verkligen. Jag och Jakob är rätt slitna nu. Och nu är höststormarna påväg. Kuling närmar sig och håller i sig, så vi ska försöka komma så långt upp som möjligt innan dess. De som undrar vad vi ska göra i Varberg är att få hjälp av Håkan med inredning, montera vindgeneratorn, montera solpaneler, badbrygga och allmänt fix. Dock måste vi gasa på ordentligt där, så att vi kan vända söderut så snart som möjligt.

 

10 kommentarer på blogginlägget

 1. Andrea H Mabasi skriver:

  Jag låter naglarna växa för att jag ska ha något att bita när jag sitter varje kväll och läser bloggen. Att läsa vad ni går genom är lika spännande som att titta på skräckfilm. Man håller andan, man hejar på, magen krymper….osv

 2. Marianne skriver:

  Jag biter också på mina naglar och väntar varje dag på att ni ska börja njuta av er världsomsegling. Stilistiskt är läsningen ett rent nöje men innehållsmässigt är det lite tufft för en mamma och svärmor att svälja. Skönt att ni nu har lokaliserat felet med motorn. Och rosten är ju borta. Och Håkan och Danne tar nu över en del av ansvar ochjobb. Inredningsfixet, badbryggan, solpaneler. Det kommer att gå som en dans… Hejarop och kramar till er alla!

 3. Maria skriver:

  Tittade på MT – och då såg det ut som ni ankrat utanför hamnen, men tänker man där kan man ju inte ankra. Så skönt att ni får hjälp och då från flera håll. Att vara två är slitsamt, är det då något som inte fungerar blir det ännu slitsammare. Hoppas ni kan sova ut o ta nya tag.

 4. Oskar skriver:

  Hehe, jag följde också på MT och tyckte att det var märkligt att de stod stilla 🙂

  Som alla andra kommenterar så är det väldigt bra läsning och jag hoppas det blir bättre. Skall försöka titta förbi i Helsingborgs hamn idag och se om jag inte kan hälsa på.

  /Oskar – god vän med tvillingarna.

 5. Miriam skriver:

  Hallå på er! Jag blir nervös på eran motor, håller tummarna nu för att den sköter sig!! Själva ligger vi lugnt och tryggt kvar på varvet.( Kommer antagligen inte iväg i år. Jag har dragits med en ryggåkomma, nattetid, sedan i maj(har gått och hoppats på att det ska gå över av sig själv, men icke!). Har äntligen tagit mig till doktorn och ingen långsegling förrän en utredning är gjord. Så nu hoppas vi att vi kommer iväg tidigt i vår istället, om allt går som det ska. Är sååå avis på er som har kommit iväg!

  Miriam

  • Sofie skriver:

   Å va tråkigt Miriam! Vi kände ju lite tröst i att ni också var sena från Sverige, nu är det vi som är sist av långseglarna! Men hoppas verkligen ni kommer iväg nästa år och att det blir bättre med ryggen. Håller tummarna för er! (så får ni hålla tummarna för oss!)

   • Miriam skriver:

    Självklart håller vi tummarna för er, HELA TIDEN, och följer er minst sagt spännande färd!!

    Miriam

 6. Spena skriver:

  Men gud!! Ert medlemskap i SSRS har ju betalat sig några gånger om, om man säger så! Ni är fortfarande i Sverige och kan redan skriva en spännande äventyrsbok! Kram på er båda, tappra kämpar

 7. Maria skriver:

  Nu börjar vi bli lite nyfikna, kom ni fram till Bua?

 8. Arne Spennare, Lokföraren skriver:

  Gud vilka strapatser. Bra att twillingarna är på igen. Lasta fullt och segla på. Kör lite nonstop. Bra skrivet och det är så spännande att när ni inte syns på AIS blir jag orolig. Cyklade runt Skeppsholmen två gånger i förrgåt för att lugna ner mig.
  Tur jag inte gömde mig ombord. Har väl fått rott som straff. Tänker på er hela tiden. Arne.

Kommentera