Tvättat genuaskot

2012-05-21 av Sofie i Före avresan 2 kommentarer

Jag har läst att det gick bra att tvätta tågvirke i tvättmaskin så vi tog hem genuaskoten från den nedtagna genuan för att testa. Först en googling på vilket typ av tvättprogram och tvättmedel som var lämpligt. Dessa var råden jag fick:

 • Taglingen ska vara bra gjord så att änden inte snurrar upp sig
 • Helst använda flytande tvättmedel
 • Om man använder klorin ska det inte vara stor mängd pga att det skadar tågvirket
 • Ha i lite sköljmedel så mjukar det upp stela tampar
 • Bind ihop tågvirket eller lägg det i en tvättpåse så trasslar det inte lika lätt
 • Kör på finprogrammet eller 40-50 grader med skonsam centrifugering

Förutsättningarna var inte riktigt dom bästa eftersom ändarna inte var taglade, utan brända, och hade börjat fransa upp sig. Jag brände dom lite till och hoppades på det bästa. En tvättpåse som var stor nog hade jag inte heller, så jag kvajlade skotet och knöt fast en lina i mitten. Sen langade jag in det ena skotet (jag ville inte tvätta båda på en gång om det skulle vara så att allt gick åt skogen), hällde i pulvertvättmedel (hade inte flytande) och satte på 40 grader och låg centrifugering. När programmet var klart fick jag trassla ut skotet eftersom linan som höll ihop allt hade lossnat, men det hade inte trasslat upp sig i ändarna. När jag la det bredvid den otvättade så kunde jag konstatera att det inte var så mycket skillnad. Det högra skotet är tvättat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det som däremot var skillnad var att det tvättade var mycket mjukare och hade tufsat till sig lite (vilket verkar vara bättre rent hållfasthetsmässigt)

Summa summarum är väl att man skulle kunna prova att tvätta på en högre temperatur (eller använda flytande tvättmedel) för att få skotet vitare… eller så kanske det var grått när det köptes en gång i tiden?

2 kommentarer på blogginlägget

 1. VB skriver:

  Hej. Tänkte bara meddela att ni har fått mejl, vore trevligt att få ett svar:). Lycka till med förberedelserna.

 2. Sofie skriver:

  Hej! Nu har du fått svar 😉

Kommentera